szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sernik gotowany z cukierkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ten sernik jest bardzo prosty i jeden z lepszych jakie znam, dlatego robię go bardzo często, za każdym razem jednak modyfikuję. Zmieniam galaretki i dodatki aby nie było nudno.

Sernik gotowany z cukierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z cukierkami

 

  • 1 kg sera białego w wiaderku na serniki
  • 150 g herbatników
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 200 g masła
  • 200 g cukierków typu michałki, trufle
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 galaretki agrestowe
  • skórka pomarańczowa
  • chrupki w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z cukierkami
Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Do masła dodajemy cukier, ser, jajka, mieszamy i zagotowujemy. Dolewamy budyń i zagotowujemy ponownie. Oczywiście ciągle mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Spód blaszki wykładamy podwójną warstwą herbatników. A na nie wylewamy połowę gorącej masy serowej prosto z garnka. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki i wysypujemy na masę serową, teraz przykrywamy je pozostałą masą. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i studzimy. Na wierzchu sernika układamy skórkę pomarańczową i chrupki w czekoladzie lub inne dowolne dekoracje. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Sernik gotowany z cukierkami
Spód blaszki wykładamy cpodwójną warstwą ciastek
Sernik gotowany z cukierkami
W garnku przygotowujemy masę serową i wylewamy połowę na cistak
Sernik gotowany z cukierkami
Na warstwę sera wysypujemy pokrojone cukierki
Sernik gotowany z cukierkami
Przykrywamy serem i dekorujemy dowolnie dodatkami