SUPERPRZEPIS

Jogurtowe z truskawkami

  • 8
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Jogurtowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Idealny sernik na lato.Delikatny i smaczny z dodatkiem truskawek.

Składniki:

Jogurtowe z truskawkami

 

  • Spód
  • 200 g herbatniki szkolne
  • 150 g masła
  • Masa jogurtowa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 1/2 szk mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Jogurtowe z truskawkami
Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą.
Jogurtowe z truskawkami
dno tortownicy wyłożyć herbatnikami i ugnieść
Jogurtowe z truskawkami
dookoła tortownicy ułożyć przekrojone truskawki
Jogurtowe z truskawkami
jogurt zmiksować z cukrem pudrem i dodać esencję waniliową
Jogurtowe z truskawkami
do jogurtu wmieszać ubitą na sztywno kremówkę