Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto dla wielbicieli słodkich wypieków. Masa serowa zyskuje na smaku dzięki dodatkowi kajmaku i skórki pomarańczowej.

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową

Składniki:

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka)
  • 6 dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek kajmaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietany 30%

 

  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej na wierzch sernika

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową

Przygotowanie kruchego ciasta

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową
Kruche ciasto pieczemy na złocisto w 180 st.C

Z mąki, masła i cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blachy wysmarowanej masłem.
Ciasto nakływamy i pieczemy na złocisto w 180 st.C (przez ok. 20 minut).

Przygotowanie masy serowej

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową
2 jajka oraz 4 żółtka ucieramy z cukrem

2 całe jajka + 4 żółtka ucieramy z cukrem.
Z pozostałych białek ubijamy pianę.

ETAP 3:

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową
Do masy jajecznej dodajemy ser i budynie, a następnie pozostałe dodatki

Do masy jajecznej dodajemy ser i budynie, miksujemy.
Dodajemy kajmak.
Następnie powoli wlewamy mleko i olej, miksując na najmniejszych obrotach.

ETAP 4:

Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczową
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i skórkę pomarańczową

Do masy serowej dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką lub miksujemy delikatnie na najmniejszych obrotach.
Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy w 180 st.C przez ok. 50-55 minut. Studzimy w zamkniętym, wyłączonym piwksrniky.

Przygotowanie polewy

Czekoladę łamiemy na kostki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnku. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Tak otrzymaną polewę wylewamy równomiernie na wierzch sernika. Ciasto posypujemy skórką pomarańczową.