Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sernik kapłański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dokładnie utrzeć przeznaczone na ciasto cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem...

Sernik kapłański

Składniki:

Sernik kapłański

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA SEROWA:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 7 jaj
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 1,5kg sera
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Sernik kapłański
Dokładnie utrzeć przeznaczone na ciasto cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas ucierając, dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie.

Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem.

Piec 50-60min.

Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.