Sposób przygotowania:
Sernik kawowo-nektarynkowy fitETAP 1:
Nektarynki obrać ( ja zrobiłam to obieraczką do warzyw), wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka. Dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Należy kontrolować ilość płynu aby owoce się nie przypaliły. Gdy nektarynki zmiękną, zblendować całość i ponownie postawić na ogień. Gotować około 2-3 minuty. Zdjąć i ostudzić.
ETAP 2:
Ser zmielić w maszynce dwukrotnie. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać wszystkie rodzaje cukru. Utrzeć do lekkiego rozjaśnienia żółtek.
ETAP 3:
Dodać jogurt i zmiksować do połączenia składników. Następnie po łyżce dodawać zmielony ser cały czas miksując.
ETAP 4:
Na koniec dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kawę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać mus nektarynkowy i również wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
ETAP 6:
Na dno wylać połowę kawowej masy, wyrównać. Następnie wylać delikatnie połowę owocowej masy. Kolejne warstwy to kawowa i nektarynkowa.
Piekarnik rozgrzać do 170 st i wstawić sernik. Piec w kąpieli wodnej ( blaszkę z sernikiem, wstawić do większej formy, wypełnionej wrzątkiem w 1/3 wysokości). Piec około 50-60 minut. Wyjąć ostudzić.
ETAP 7:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
Nektarynkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężejącą galaretką i zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!