Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik królewski to moje ulubione ciasto. Jako że u mnie nie jada się zbytnio bakalii, przygotowuję go bez nich. Ale jeśli ktoś lubi to warto dodać chodź odrobinę.

Sernik królewski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik królewski

Ciasto kruche

Masa serowa

  • 1 kg sera do sernika (zmielonego)
  • 3/4 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik królewski
Kruche ciasto:

Z mąki, masła, cukru pudru, jajka, gęstej śmietany, proszku do pieczenia i kakao szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z osobna zamrozić.

Ser:

Do masła dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym i utrzeć jednolitą masę. Ciągle ucierając dodać po jednym żółtku, a potem do trochu sera. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Wymieszać z masą serową.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć jedną część zamarzniętego ciasta. Na to wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec (około 1 godzinę).

Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto dopiero po ostudzeniu.
Sernik królewski
Ze składników na kruche ciasto wyrobić jednolite ciasto.
Sernik królewski
Jajka utrzeć z cukrem i resztą składników.
Sernik królewski
Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy serowej.
Sernik królewski
Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w piekarniku.

Tagi:

sernik ciasto