Sposób przygotowania:
Sernik królewski
Kruche ciasto:
Z mąki, masła, cukru pudru, jajka, gęstej śmietany, proszku do pieczenia i kakao szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z osobna zamrozić.
Ser:
Do masła dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym i utrzeć jednolitą masę. Ciągle ucierając dodać po jednym żółtku, a potem do trochu sera. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Wymieszać z masą serową.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć jedną część zamarzniętego ciasta. Na to wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec (około 1 godzinę).
Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto dopiero po ostudzeniu.
Z mąki, masła, cukru pudru, jajka, gęstej śmietany, proszku do pieczenia i kakao szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z osobna zamrozić.
Ser:
Do masła dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym i utrzeć jednolitą masę. Ciągle ucierając dodać po jednym żółtku, a potem do trochu sera. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Wymieszać z masą serową.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć jedną część zamarzniętego ciasta. Na to wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec (około 1 godzinę).
Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto dopiero po ostudzeniu.