SUPERPRZEPIS

Sernik królewski

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik królewski Więcej zdjęć (2)

Przepyszny sernik, otulony kakaową, chrupką skorupką. Zasmakował całej mojej rodzince. Nazwa adekwatna, iście królewski !

Składniki:

Sernik królewski

ciasto

 

masa serowa

  • 1 kg sera mielonego ( użyłam dobrego sera z wiaderka)
  • 5 jajek + białko z ciasta
  • 25 dag masła lub Kasi
  • ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią
  • 1 budyń śmietankowy
  • opcjonalnie ¾ - 1 szklanka rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik królewski

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i wkładam do zamrażarki na jakieś półtorej godziny.

Masa

Sernik królewski
Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z ciasta, ze szczyptą soli na sztywno. Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści. Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuję delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera. Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką.

c.d. masy

Sernik królewski
Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą.

Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą.

Przygotowanie ciasta

Sernik królewski
ugniatam je troszkę i wykładam masę serową

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę

Przygotowanie ciasta c.d.

Sernik królewski
i wykładam masę serową.

i wykładam masę serową.

Przygotowanie ciasta c.d.

Sernik królewski

Na wierz trę drugą połowę ciasta. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół. Studzę w uchylonym piekarniku.

Wykończenie

Sernik królewski
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu.