Sposób przygotowania:
Sernik królewskiCiasto
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i wkładam do zamrażarki na jakieś półtorej godziny.
Masa
Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z ciasta, ze szczyptą soli na sztywno. Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści. Dodaję porcjami masło, cały czas miksując. Wsypuję delikatnie budyń i dodaję po łyżce sera. Na koniec przekładam wcześniej ubitą pianę z białek, mieszam całość łyżką.
c.d. masy
Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą.
Przygotowanie ciasta
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę
Przygotowanie ciasta c.d.
i wykładam masę serową.
Przygotowanie ciasta c.d.
Na wierz trę drugą połowę ciasta. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół. Studzę w uchylonym piekarniku.
Wykończenie
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku i gustu.