Sposób przygotowania:
Sernik królewski z malinamiprzygotowanie
Ciasto przygotowujemy tak jak ciasto kruche- wszystkie składniki ze sobą siekamy, potem szybko wyrabiamy ręcznie.
Ciasto ma być jednolite w kolorze i konsystencji.
Dzielimy na 2/3 i 1/3 - mniejszą można dać do zamrażalki, większą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut- studzimy.
przygotowanie
Masa serowa.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość.
Do jaj w trzech partiach dodajemy ser, na końcu wlewamy masło i wsypujemy budyń- ucieramy już krótko, tylko do połączenia się składników.
Na ciasto wylewamy ser- wyrównujemy górę.
przygotowanie i pieczenie
Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito.
Na ser delikatnie rozprowadzamy maliny, a na górę ścieramy mniejszy kawałek ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy przez 55-60 minut.
Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
zbysiowa
SylaUla