reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sernik królewski z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czekoladowy sernik królewski jest złamany malinami, a przez dodanie sernika z wiaderka wyjątkowo puszysty.

Sernik królewski z malinami

Składniki:

Sernik królewski z malinami

Składniki na blaszkę 24x24 cm

  • ciasto
  • 240 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 30 g kakao
  • 1 jajo L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa serowa
  • 1 kg sera białego ( z wiaderka)
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 op. budyniu śmietankowego

 

  • dodatkowo
  • 400 g malin mrożonych

Sposób przygotowania:

Sernik królewski z malinami

przygotowanie

Sernik królewski z malinami
przed wylaniem masy serowej ciasto trzeba przestudzić

Ciasto przygotowujemy tak jak ciasto kruche- wszystkie składniki ze sobą siekamy, potem szybko wyrabiamy ręcznie.

Ciasto ma być jednolite w kolorze i konsystencji.

Dzielimy na 2/3 i 1/3 - mniejszą można dać do zamrażalki, większą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut- studzimy.

przygotowanie

Sernik królewski z malinami
jajka trzeba dobrze utrzeć z cukrem- dzięki nim ser będzie puszysty

Masa serowa.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Jaja ubijamy z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość.

Do jaj w trzech partiach dodajemy ser, na końcu wlewamy masło i wsypujemy budyń- ucieramy już krótko, tylko do połączenia się składników.

Na ciasto wylewamy ser- wyrównujemy górę.

przygotowanie i pieczenie

Sernik królewski z malinami
maliny przetarłam przez sito, jeżeli nie przeszkadzają wam pestki to można ten krok ominąć

Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito.

Na ser delikatnie rozprowadzamy maliny, a na górę ścieramy mniejszy kawałek ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy przez 55-60 minut.

Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.