SUPERPRZEPIS

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy

  • 4
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy Więcej zdjęć (7)

W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie. Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy.

Składniki:

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy

 

  • ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8-10 kropli aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

  • dodatkowo:
  • opłatkowe śnieżynki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka).

Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy.

Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy. Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut.

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik przygotowuję zawsze wieczoru przed podaniem.  
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki.
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki.
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy.
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy.
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.

Tagi:

ciasto sernik