Leena

Leena

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Sernik latte macciato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałam trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończony sosem karmelowym.

Sernik latte macciato

Składniki:

Sernik latte macciato

 

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • paczka biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek cukru
  • bita śmietana:

 

  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sos karmelowy:

 

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

Sernik latte macciato
1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary można pokroić biszkopty na mniejsze kawałki. Miksujemy serek homogenizowany razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą.

spod

2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki.

warstwa kawowa

3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś kupnym gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Stawiamy go na małym ogniu, z początku mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie, później tylko stale obserwujemy gotujący się syrop. W tym samym czasie podgrzej 3 łyżki śmietanki aż się zagotuje. Gdy syrop zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, ściągnij garnek z palnika i dodaj do niego gorącą śmietankę stale mieszając. Tak otrzymany sos zostaw do ostygnięcia.

wzorek_

4. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę należy wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany zrobić koła co jedno to mniejsze. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy w równych odstępach, po czym pomiędzy nimi porobić kolejne kreski tym razem ciągnąć od krawędzi do środka powinien nam się ukazać wzór podobny do kwiatu. Ciasto schłodzić . Smacznego

Rada. Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć też jednej filiżanki espresso.