Sposób przygotowania:
Sernik latte macciato
1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary można pokroić biszkopty na mniejsze kawałki. Miksujemy serek homogenizowany razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i razem miksujemy. Całość masy dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na biszkopty w tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą.
spod
2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki.
warstwa kawowa
3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś kupnym gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Stawiamy go na małym ogniu, z początku mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie, później tylko stale obserwujemy gotujący się syrop. W tym samym czasie podgrzej 3 łyżki śmietanki aż się zagotuje. Gdy syrop zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, ściągnij garnek z palnika i dodaj do niego gorącą śmietankę stale mieszając. Tak otrzymany sos zostaw do ostygnięcia.
wzorek_
4. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę należy wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany zrobić koła co jedno to mniejsze. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy w równych odstępach, po czym pomiędzy nimi porobić kolejne kreski tym razem ciągnąć od krawędzi do środka powinien nam się ukazać wzór podobny do kwiatu. Ciasto schłodzić . Smacznego
Rada. Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć też jednej filiżanki espresso.
spod
2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki.
warstwa kawowa
3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś kupnym gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Stawiamy go na małym ogniu, z początku mieszamy do rozpuszczenia się cukru w wodzie, później tylko stale obserwujemy gotujący się syrop. W tym samym czasie podgrzej 3 łyżki śmietanki aż się zagotuje. Gdy syrop zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, ściągnij garnek z palnika i dodaj do niego gorącą śmietankę stale mieszając. Tak otrzymany sos zostaw do ostygnięcia.
wzorek_
4. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę należy wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany zrobić koła co jedno to mniejsze. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy w równych odstępach, po czym pomiędzy nimi porobić kolejne kreski tym razem ciągnąć od krawędzi do środka powinien nam się ukazać wzór podobny do kwiatu. Ciasto schłodzić . Smacznego
Rada. Zamiast kawy rozpuszczalnej możemy użyć też jednej filiżanki espresso.