migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik malinowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek. Przetarte maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie za słodki, lekko kwaskowy idealny deser na zakończenie lata.

Sernik malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik malinowy

masa

na wierzch

  • ok 250 g malin
  • galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik malinowy
Galaretką malinową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm wstawić do lodówki do schłodzenia. Maliny (400 g) zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić.

Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do wystudzenia.

Do miski przełożyć masło, dodać cukier i 3-4 łyżki zmielonego sera. Zmiksować dokładnie aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać resztę sera i miksować do połączenia składników. Potem dodać przetarty mus i ponownie miksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę.

Dokładnie zmiksować. Gotową masę przełożyć do schłodzonej tortownicy i wstawić do lodówki do aby lekko stężała.

Na spód można dać biszkopty, ja akurat nie miałam. Na wierzchu schłodzonego sernika ułożyć maliny, zalać przygotowaną wcześniej galaretką.

Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.  
Sernik malinowy
Maliny (400 g) zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić.
Sernik malinowy
Do miski przełożyć masło, dodać cukier i 3-4 łyżki zmielonego sera. Zmiksować dokładnie aż cukier się rozpuści.
Sernik malinowy
Następnie dodać resztę sera i miksować do połączenia składników.
Sernik malinowy
Na wierzchu schłodzonego sernika ułożyć maliny, zalać przygotowaną wcześniej galaretką.