Sposób przygotowania:
Sernik malinowySernik z malinami - przygotowanie
Jedną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić. Połowę drugiej rozrobić z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu.
Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę.
Maliny opłukać lub rozmrozić, troche odłożyć do przyozdobienia, resztę zmiksować i dodać do masy serowej.
Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką, którą następnie połączyć z masą sernikową.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godz.
Gdy sernik już trochę stężeje, wyłożyć na wierzch odłożone owoce i zalać cienką warstwą galaretki.
Pozostałą śmietanę można ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.
darek112