Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sernik malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik malinowy: Jedną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę drugiej rozrobić z wodą...

Sernik malinowy

Składniki:

Sernik malinowy

 

  • 50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 35 dag malin lub truskawek
  • 1,5 torebki galaretki malinowej lub truskawkowej
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • torebka cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 1/2 cytryny
  • 30 dag biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik malinowy

Sernik z malinami - przygotowanie




Jedną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić. Połowę drugiej rozrobić z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu.
Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę.
Maliny opłukać lub rozmrozić, troche odłożyć do przyozdobienia, resztę zmiksować i dodać do masy serowej.
Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką, którą następnie połączyć z masą sernikową.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godz. 

Gdy sernik już trochę stężeje, wyłożyć na wierzch odłożone owoce i zalać cienką warstwą galaretki.

Pozostałą śmietanę można ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.