misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Sernik malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały, aromatyczny i niezwykle dekoracyjny sernik z malinami na specjalne okazje...

Sernik malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik malinowy

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa malinowa:
  • 400 g malin
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ½ płaskiej łyżki żelatyny

 

  • Do dekoracji:
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • Listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Sernik malinowy
Biszkopt: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170-180 stopni. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy i wykładamy na paterę (ja zawsze biszkopt odwracam i spód biszkoptu staje się górą). Zakładamy obręcz do zimnych deserów lub bok tortownicy. Masa serowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski dajemy ser, cukier, żółtka, skórkę cytrynową i sok z cytryny; całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do masy serowej jogurt i wszystko miksujemy, następnie dodajemy ubite białka miksując na niskich obrotach. Do żelatyny przekładamy 1-2 łyżki masy serowej (wymieszać) i dopiero ją wlewamy do masy serowej ciągle ubijając. Masę serową wlewamy na biszkopt; powierzchnię wyrównujemy. Masa malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Maliny myjemy, odkładamy 14-16 najładniejszych malin do dekoracji. Pozostałe maliny przecieramy przez sitko usuwając częściowo pestki; mieszamy wraz cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny do momentu rozpuszczenia się cukru. Do żelatyny przekładamy 1-2 łyżki musu z malinowego(wymieszać) i dopiero wlewamy ją do pozostałego musu; całość mieszamy. Masę malinową kładziemy na ser (masa powinna się wtopić w masę serową). Widelec wkładamy do masy malinowej i robimy spirale tak aby przejść całe koło; robimy to 1 raz i nie wyjmujemy widelca, dzięki temu uzyskamy efekt marmurku w serniku. Powierzchnię lekko wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz. Zimną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Górę sernika ozdabiamy bitą śmietaną robiąc rozetki oraz dajemy maliny i listki mięty. Bok sernika ozdabiamy bitą śmietaną. SMACZNEGO! UWAGA: Najpierw przygotowujemy obie masy i na końcu wlewamy żelatynę do każdej masy. Aby uzyskać efekt marmurka obie masy muszą być lekko płynne.
Sernik malinowy
do miski dajemy ser, cukier, skórkę cytrynową, żółtka....
Sernik malinowy
przetarte maliny mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny...
Sernik malinowy
na masę serową wlewamy masę malinową i widelcem ją wtapiamy wmasie serowej...
Sernik malinowy
bok sernika ozdabiamy bitą śmietaną a na górze kładziemy maliny i listki mięty...