Sposób przygotowania:
Sernik malinowy
Biszkopt: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170-180 stopni. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy i wykładamy na paterę (ja zawsze biszkopt odwracam i spód biszkoptu staje się górą). Zakładamy obręcz do zimnych deserów lub bok tortownicy. Masa serowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski dajemy ser, cukier, żółtka, skórkę cytrynową i sok z cytryny; całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do masy serowej jogurt i wszystko miksujemy, następnie dodajemy ubite białka miksując na niskich obrotach. Do żelatyny przekładamy 1-2 łyżki masy serowej (wymieszać) i dopiero ją wlewamy do masy serowej ciągle ubijając. Masę serową wlewamy na biszkopt; powierzchnię wyrównujemy. Masa malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Maliny myjemy, odkładamy 14-16 najładniejszych malin do dekoracji. Pozostałe maliny przecieramy przez sitko usuwając częściowo pestki; mieszamy wraz cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny do momentu rozpuszczenia się cukru. Do żelatyny przekładamy 1-2 łyżki musu z malinowego(wymieszać) i dopiero wlewamy ją do pozostałego musu; całość mieszamy. Masę malinową kładziemy na ser (masa powinna się wtopić w masę serową). Widelec wkładamy do masy malinowej i robimy spirale tak aby przejść całe koło; robimy to 1 raz i nie wyjmujemy widelca, dzięki temu uzyskamy efekt marmurku w serniku. Powierzchnię lekko wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz. Zimną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Górę sernika ozdabiamy bitą śmietaną robiąc rozetki oraz dajemy maliny i listki mięty. Bok sernika ozdabiamy bitą śmietaną. SMACZNEGO! UWAGA: Najpierw przygotowujemy obie masy i na końcu wlewamy żelatynę do każdej masy. Aby uzyskać efekt marmurka obie masy muszą być lekko płynne.
czekoladka_m