2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Sernik marcepanowo-jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiajaca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości.

Sernik marcepanowo-jeżynowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik marcepanowo-jeżynowy

Masa serowa

  • 60 dag mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag marcepanu
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Warstwa owocowa

  • 15 dag jeżyn
  • 15 dag malin
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • bita śmietana do dekoracji
  • jeżyny do dekoracji
  • czekoladowe ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik marcepanowo-jeżynowy

Masa serowa:

Sernik marcepanowo-jeżynowy
wszytkie składniki miksujemy razem w misce

Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników.

ETAP 2:

Sernik marcepanowo-jeżynowy
do masy serowej dodajemy starty marcepan mieszamy łyżką

Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

ETAP 3:

Sernik marcepanowo-jeżynowy
masę serową wlewamy do tortownicy pieczemy i studzimy

Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm.Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

ETAP 4:

Sernik marcepanowo-jeżynowy
galeretkę rozpuszczamy lekko tęzejącą mieszamy z owocami

Galeretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko teżejącą mieszamy z owocami.

ETAP 5:

Sernik marcepanowo-jeżynowy
na zimny sernik wylewamy galaretkę dekorujemy wg uznania.

Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin.Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą.
Słodkich wypieków!