2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik "leśne runo"

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mega czekoladowy sernik na kruchym spodzie, z dodatkiem skarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet.

Sernik "leśne runo" Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik "leśne runo"

 

  • Ciasto kruche;
  • 20 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka kakao

 

  • Masa serowa:
  • ½ kg sera twarogowego chudego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 dag cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 20 dag jeżyn
  • 20 dag malin
  • Polewa z gorzkiej czekolady
  • Twister czekoladowy

Sposób przygotowania:

Sernik "leśne runo"

Ciasto kruche;

Sernik "leśne runo"
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto,

ETAP 2:

Sernik "leśne runo"
wylepiamy dno wyłożonej pergaminem tortownicy

wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm.
Włożyć do nagrzanego do 180*c i podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić.

ETAP 3:

Sernik "leśne runo"
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad parą

Masa serowa:
Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji.

ETAP 4:

Sernik "leśne runo"
masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy całość

Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować krótko mikserem na jednolitą masę, wlać płynną gorzką czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, posypać małą ilością jeżyn –resztę odłożyć do dekoracji, włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika i piec około 55 minut.
Studzić przy otwartych drzwiczkach.

Zimny udekorować polewą z gorzkiej czekolady posypać grubo jeżynami i malinami oraz twisterem czekoladowym, schłodzić w lodówce .
Słodkich wypieków!


Tagi:

serniki ciasta