Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rewelacyjne połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem z dodatkiem pysznych, soczystych, słodziutkich jeżyn polanych ciepłą polewą czekoladową, idealne ciasto na poprawę nastroju po ciężkim dniu :)

Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami

 

  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki jeżyn
  • Masa serowa:
  • 500 gramów serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • Budyń waniliowy
  • Polewa :
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao miksujemy. Dodajemy pomału olej i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy na ciasto rozkładamy równomiernie jeżyny i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek homogenizowany miksujemy z jajkami i budyniem na gładką masę. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę serową i całość pieczemy jeszcze około 45 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy polewę, w rondelku na bardzo małym ogniu roztapiamy połamaną czekoladę z masłem, dodajemy miód, mieszamy i kiedy czekolada się rozpuści zdejmujemy z ognia. Lekko wystudzoną polewą polewamy zimne ciasto.
Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami
Etap 1 Całe ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami