bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sernik z jeżynami na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny i prosty w przygotowaniu sernik z jeżynami na zimno.

Sernik z jeżynami na zimno

Składniki:

Sernik z jeżynami na zimno

 

  • 180g herbatników
  • 80g masła

 

 

  • polewa:
  • 100 g jeżyn
  • łyżka cukru
  • łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jeżynami na zimno
Herbatniki pokrusz w mikserze. Masło roztop, wlej do herbatników, wymieszaj. Wyłóż nimi dno tortownicy. Wstaw na 15 minut do lodówki.W misce utrzyj ser ze 150 g cukru. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej na d garnkiem z wrzącą wodą. Chwile ostudź i wlej do masy serowej. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i dodaj do masy serowej. Następnie dodaj jeżyny i wymieszaj. Masę wyłóż na herbatniki i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. W rondelku zagotuj 100 g jeżyn wymieszanych z łyżką cukru i wody.Ostudź. Przed podaniem sernik polej polewą jeżynowym..