czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik marmurkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników i do tego naprawdę smaczny:)) Polecam!

Sernik marmurkowy na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik marmurkowy na zimno

 

  • Spód:
  • 300g herbatników w polewie czekoladowej,
  • 100g margaryny.

 

  • Masa serowa:
  • 500g białego sera z wiaderka,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka żelatyny,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek cukru pudu,
  • 100g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Sernik marmurkowy na zimno
1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. 2. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krtówko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin. 
Sernik marmurkowy na zimno
Ciastka zmiksowac z margaryną, wylepić formę
Sernik marmurkowy na zimno
Zmiksować ze sobą składniki na masę serową
Sernik marmurkowy na zimno
mase serową rozprowadzić na spodzie. Schłodzić