SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką

  • misiabe
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką Więcej zdjęć (4)

Sernik dla amatorów kawy.

Składniki:

Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką

 

  • Spód:
  • 25 dkg zmielonych herbatników
  • 10 dkg margaryny
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera białego (najlepszy jest taki z wiadereczka)
  • 2 jajka
  • 10 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki wrzątku
  • Marmurkowa pierzynka:
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wrzątku

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką
Spód: Margarynę roztopić i dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na papier i mocno docisnąć formując dość wysokie brzegi. Wstawić do lodówki na 15 minut. Masa: Ser dokładnie wymieszać z całymi jajkami. W drugiej misce utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszysta masę. Kawę rozpuścić we wrzątku. Do margaryny dodać kakao i kawę. Po dokładnym wymieszaniu połączyć z serem. Masa ma być gładka i jednolita. Wylać ją na przygotowany herbatnikowy spód. Piec 60 minut w temperaturze 150 C. Marmurkowa pierzynka: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Odłożyć 3-4 łyżki, które połączyć z rozpuszczoną kawą. Po 60 minutach pieczenia sernik polać białą śmietanką. Kawową śmietankę wlewać na wierzch łyżeczką w kilku miejscach. Następnie patyczkiem delikatnie przemieszać je by stworzyły "marmurek". Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Po tym czasie piekarnik wyłaczyć. Sernik zostawić w środku do ostygnięcia. Jeżeli herbatnikowe brzegi są zbyt wysokie należy delikatnie je "obciąć" już po upieczeniu.
Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką
Dociskając herbatnikowy spód należy zrobić dość wysokie brzegi.
Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką
Osobno wymieszać ser z jajkami. Osobno utrzeć resztę składników.
Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką
Masę serową wlewamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez godzinę.