Sposób przygotowania:
Sernik kawowy pod marmurkową pierzynką
Spód: Margarynę roztopić i dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na papier i mocno docisnąć formując dość wysokie brzegi. Wstawić do lodówki na 15 minut. Masa: Ser dokładnie wymieszać z całymi jajkami. W drugiej misce utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszysta masę. Kawę rozpuścić we wrzątku. Do margaryny dodać kakao i kawę. Po dokładnym wymieszaniu połączyć z serem. Masa ma być gładka i jednolita. Wylać ją na przygotowany herbatnikowy spód. Piec 60 minut w temperaturze 150 C. Marmurkowa pierzynka: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Odłożyć 3-4 łyżki, które połączyć z rozpuszczoną kawą. Po 60 minutach pieczenia sernik polać białą śmietanką. Kawową śmietankę wlewać na wierzch łyżeczką w kilku miejscach. Następnie patyczkiem delikatnie przemieszać je by stworzyły "marmurek". Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Po tym czasie piekarnik wyłaczyć. Sernik zostawić w środku do ostygnięcia. Jeżeli herbatnikowe brzegi są zbyt wysokie należy delikatnie je "obciąć" już po upieczeniu.