Sposób przygotowania:
marmurkowy sernik
Ciasto: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Białkowa masa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru. Serowa masa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 9 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i mleko. Ostrożnie dodajemy białkową masę i łączymy masy. Odkładamy połowę ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niego 3 łyżki kakao, dokładnie mieszamy, Wykładamy ciasta białe i kakaowe na zmianę do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg i trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Beza: 3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru, smarujemy bezą ciasto, posypujemy kolorową posypką i wstawiamy na 15 minut do piekarnika o temp. 150 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, nie dopuścić by beza ściemniała. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.