Sposób przygotowania:
Sernik mój ulubiony
Żółtka utarłam na biało z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodałam miękkie masło i zmiksowałam na puszystą masę. Po łyżce, nie przerywając miksowania, dodałam cały ser. Na koniec dosypałam budyń i proszek do pieczenia. Blachę o wymiarach 24x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie wymieszałam z łyżką pszennej mąki. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyłam ją do masy serowej i delikatnie wymieszałam łopatką zagarniając masę od spodu. Na koniec dodałam bakalie i wymieszałam, żeby się równomiernie rozprowadziły. Wyłożyłam do przygotowanej blachy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez godzinę. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, a po około 5 minutach delikatnie go uchyliłam i pozostawiłam w nim sernik do wystudzenia.
monikaT83
edytaha
Dzięki Monisiu :)
Jak piekłam go w starym piekarniku gazowym, to nastawiałam temperaturę ok 170-180 stopni, nie większą. Wydaje mi się, że sernik lepiej jest piec w niższej temperaturze :)
monikaT83
edytaha
Moniko, zawsze obawiasz się nowych potraw, a potem masz piękne debiuty :)))
zewa
edytaha
No ten mój już się niestety skończył :)
zewa
A to zapraszam do mnie :)
edytaha
A dzięki Ewuniu za zaproszenie, bardzo chętnie, ale to już chyba jutro, bo dzisiaj coś późna pora się zrobiła :D
jaNina
edytaha
Dziękuję serdecznie, ale zapraszam dopiero na następny raz, bo ten już pochłonięty :)
jaNina
U Ewci się załapałam :) na serniczek
edytaha
Super, bo już miałam wyrzut na sumieniu, że narobiłam Ci ochoty bez możliwości poczęstunku :)