misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Sernik na zimno

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty w wykonaniu, smaczny i dekoracyjny sernik na zimno z owocami...

Sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • MASA SEROWA:
  • 1 opakowanie masy sernikowej (sernik na zimno w proszku)
  • ½ l mleka
  • 350 g serka sernikowego
  • Otarta skórka z 1 cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, kładziemy na paterze „do góry nogami”; zdejmujemy papier i nakładamy obręcz.
Mleko z skórką cytrynowa i masą sernikową ubijamy na wysokich obrotach 3 minuty, dodajemy serek dalej ubijając kolejne 3 minuty. Masę przekładamy na biszkopt nasączony sokiem z cytryny. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Maliny płuczemy odsączamy i kładziemy na masie sernikowej. Galaretkę przygotowujemy w ¼ litrze wody, studzimy; zimną lekko tężejącą galaretką zalewamy maliny. Odkładamy do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Przekładamy śmietanę do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch i boki sernika.
SMACZNEGO!
Sernik na zimno
biszkopt przekładamy na paterę i zakładamy obręcz...
Sernik na zimno
na biszkopt wykładamy ubita masę sernikową, powierzchnię wyrównujemy...
Sernik na zimno
na stężałej masie sernikowej układamy maliny i zalewamy tężęjącą galaretką, po stężeniu galaretki zdejmujemy obręcz...
Sernik na zimno
schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ozdabiamy góre i bok serika(tortu)...