jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dwukolorowy sernik z michałkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Co do smaku, to raczej nie muszę przekonywać, że był pyszny. Był, bo chętnych na jego dokładkę nie brakowało. POLECAM!

Dwukolorowy sernik z michałkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dwukolorowy sernik z michałkami

SPÓD:

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,

SER:

  • 1,1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 biała czekolada,
  • 1 gorzka czekolada,
  • 1 łyżka kakao,
  • 250 gram orzeszków ziemnych niesolonych,
  • 6 białych cukierków michałki,
  • 6 czekoladowych cukierków michałki

WYKOŃCZENIE:

  • 3/4 mlecznej czekolady
  • 3/4 gorzkiej czekolady,
  • Około 5 dag masła,
  • Białe i czekoladowe michałki do dekoracji (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy sernik z michałkami

ETAP 1

Dwukolorowy sernik z michałkami
Ser, żółtka, masło i cukier miksujemy

SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.

ETAP 2

Dwukolorowy sernik z michałkami
Przygotowujemy orzechy oraz cukierki

Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.

ETAP 3

Dwukolorowy sernik z michałkami
Przygotowane orzechy dodajemy do masy ciemnej i jasnej

Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.

Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.

ETAP 4

Dwukolorowy sernik z michałkami
na wylany ciemny ser wykładamy cukierki

Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki.

ETAP 5

Dwukolorowy sernik z michałkami
na wierzch wykładamy jasny ser i jasne michałki

Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.

Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.

WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków.

Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).


Tagi:

sernik