Sposób przygotowania:
Dwukolorowy sernik z michałkamiETAP 1
SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
ETAP 2
Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.
ETAP 3
Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
ETAP 4
Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki.
ETAP 5
Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.
WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków.
Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).
SylaUla