gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny sernik na herbatnikach...

Sernik na herbatnikach

Składniki:

Sernik na herbatnikach

 

  • 1 kg sera białego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 9 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • rodzynki
  • do wyłożenia blachy herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wkładamy ser , żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz budynie śmietankowe. Całość miksujemy na puszystą masę, wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. Następnie ubijamy śmietanę i dokładamy do masy, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temp. 190 - 200 stopni. Przestudzony sernik możemy polukrować.