WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Sernik na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny sernik na kruchym spodzie z użyciem sera z wiaderka, z dodatkiem śmietany kremówki. O smaku cytrynowo - waniliowym.

Sernik na kruchym spodzie  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie

Spód

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie

Spód

Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i cukier. Wkroić zimne masło/margarynę. Wbić żółtka. Wlać śmietanę i zagnieść wszystko na jednolite gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę śmietany.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na placek o wymiarach blachy do pieczenia lub wylepić blachę ciastem bez wałkowania. Blachę wyłożyć najpierw papierem do pieczenia.

Masa serowa

Ser przełożyć z wiaderka do miski miksera. Wsypać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dodawać po jednym do masy serowej. Gdy wszystkie żółtka będą zmiksowane z serem, dodać proszki budyniowe i zapach cytrynowy.

W oddzielnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę. Śmietanę dodać do sera i wymieszać aż się połączą. Gdy to nastąpi dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją łyżką do masy serowej. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu sernik wystudzić. Najlepiej przechowywać w lodówce.

Sernik na kruchym spodzie
Sernik w blaszce po wyjęciu z piekarnika
Sernik na kruchym spodzie
Masa serowa w trakcie ucierania mikserem
Sernik na kruchym spodzie
ubita śmietana kremówka przed dodaniem do masy serowej

Tagi:

sernik ciasto