Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym spodzieSpód
Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i cukier. Wkroić zimne masło/margarynę. Wbić żółtka. Wlać śmietanę i zagnieść wszystko na jednolite gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę śmietany.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na placek o wymiarach blachy do pieczenia lub wylepić blachę ciastem bez wałkowania. Blachę wyłożyć najpierw papierem do pieczenia.
Masa serowa
Ser przełożyć z wiaderka do miski miksera. Wsypać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dodawać po jednym do masy serowej. Gdy wszystkie żółtka będą zmiksowane z serem, dodać proszki budyniowe i zapach cytrynowy.
W oddzielnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę. Śmietanę dodać do sera i wymieszać aż się połączą. Gdy to nastąpi dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją łyżką do masy serowej. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernik wystudzić. Najlepiej przechowywać w lodówce.