Figaro

Figaro

Kucharz
[Przepisów: 3]

Sernik na orzechowym spodzie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały dla amatorów sernikowej przygody :)

Sernik na orzechowym spodzie

Składniki:

Sernik na orzechowym spodzie

 

  • Składniki na spód:
  • 1,75 szklanki pokruszonych ciastek SUN lub Digestive,
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • Składniki na masę orzechową:
  • 2/3 szklanki golden syropu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Składniki na masę serową:
  • 750 g sera śmietankowego (ja np. użyłam Mój ulubiony)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki kremówki
  • kilka kropel olejku waniliowego do smaku lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym spodzie
Przygotowanie spodu: Oba składniki razem wymieszać, wcisnąć na dno formy (tortownicy o średnicy 23 cm). Podpiekać w temperaturze 175 stopni przez 6 minut. W tak zwanym między czasie wszystkie składniki na masę orzechową należy wymieszać, podgrzać a następnie gotować przez 8-10 minut (do momentu kiedy masa zgęstnieje) ciągle mieszając. (Warto w momencie wbijania jaj do masy orzechowej ściągnąć garnuszek z palnika, żeby się białko nie ścięło.) Przygotowaną w ten sposób masę wylać na podpieczony spód i odstawić na bok. Masę serową przygotowujemy miksując serek z cukrem, mąką i jajkami. Na końcu wlać kremówkę i wanilię. Gotową masę serową należy wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni (w zależności od pieca). Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 godziny przed podaniem. :)