Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Sernik na piernikowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wylepiamy ciastem, wstawiamy

Sernik na piernikowym spodzie

Składniki:

Sernik na piernikowym spodzie

 

  • Składniki na spód sernika:
  • 250g ciasteczek kruchych/biszkopty ,herbatniki/
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masa:
  • 500g sera zmielonego
  • 16 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/2łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka czubata budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • szczypta gałki muszkatołowe

Sposób przygotowania:

Sernik na piernikowym spodzie
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wylepiamy ciastem, wstawiamy do lodówki na 30 min. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i resztę składników, na końcu dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 min. Polewę przygotowujemy mieszając wszystkie składniki na polewę. Wylewamy na wystudzony sernik i schładzamy, posypujemy gałka muszkatołową.