Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Sernik na spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze na święta są serniki

Sernik na spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na spodzie

 

  • spód:
  • 12 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z pół cytryny
  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 op. skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • sok z pół cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 1 duży budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie
Twaróg rozgnieść widelcem i zmiksować ze śmietaną i sokiem z cytryny.Masło utrzeć z żółtkami i cukrami.Dodawać stopniowo masę serową- wymieszać z ubitą pianą z białek , budyniem i skórką kandyzowaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i potem masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Ostudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami.
Wykonanie spodu:masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puch.Dodać przesiane mąki z proszkiem,startą skórką z cytryny dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą pianą z białek.
Sernik na spodzie
Etap 1

Tagi:

ciasto sernik