Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie biszkoptowym z dżemem
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i olej roślinny. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki wymieszanej z cukrem waniliowym, skórką otartą ze sparzonej cytryny i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C
Masa serowa: biały ser zemleć dwa razy. Dodać ½ szklanki cukru pudru i sok z cytryny. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku (nie gotować), odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Masę serową wymieszać z tężejącą galaretką, dodać bitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić. Spód posmarować dowolnym dżemem lub powidłami. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta można polać polewą białą lub czekoladową i udekorować według upodobań.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C
Masa serowa: biały ser zemleć dwa razy. Dodać ½ szklanki cukru pudru i sok z cytryny. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku (nie gotować), odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Masę serową wymieszać z tężejącą galaretką, dodać bitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić. Spód posmarować dowolnym dżemem lub powidłami. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta można polać polewą białą lub czekoladową i udekorować według upodobań.