Sernik na spodzie biszkoptowym z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i olej roślinny. Do ubitej masy

Sernik na spodzie biszkoptowym z dżemem

Składniki:

Sernik na spodzie biszkoptowym z dżemem

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 cytryny.
  • Masa serowa:
  • 40 dag białego sera,
  • 400 ml śmietany kremówki (36%),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ¾ szklanki cukru pudru.
  • Pozostałe składniki:
  • dżem lub powidła do smarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie biszkoptowym z dżemem
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i olej roślinny. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki wymieszanej z cukrem waniliowym, skórką otartą ze sparzonej cytryny i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C

Masa serowa: biały ser zemleć dwa razy. Dodać ½ szklanki cukru pudru i sok z cytryny. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku (nie gotować), odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Masę serową wymieszać z tężejącą galaretką, dodać bitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić. Spód posmarować dowolnym dżemem lub powidłami. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta.

Wierzch ciasta można polać polewą białą lub czekoladową i udekorować według upodobań.