Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie z kutiiETAP 1
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
ETAP 2
MASA Z KUTII: Kutię przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz ulubione bakalie. Całość miksujemy.
ETAP 3
Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przystępujemy do wykonania serowej warstwy.
ETAP 4
SER: Ser, masło, cukier oraz żółtka przekładamy do malaksera. Dokładnie miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.
Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z masą serową.
Tak przygotowany ser wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową (obtoczoną w mące) na kutię.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 60 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepiej by stygło przez całą noc.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu dodając do niej dodatkowo żelatynę (u mnie w 1 litrze wody). Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Z sernika delikatnie zdejmujemy zrumienioną skórkę. Na tak przygotowany wykładamy brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto pozostawiamy do jej zastygnięcia i gotowe.
Basia771
ciasteczka