goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sernik na spodzie brownie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik jest ciężki, pyszny i doskonale się prezentuje

Sernik na spodzie brownie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na spodzie brownie

 

  • spód brownie:
  • 5 dag mąka
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanka cukier
  • 40 dag czekolada gorzka
  • 1 łyżeczka cukier wanilinowy
  • masa serowa:
  • 1/2 kg twaróg
  • 25 dag serek mascarpone
  • 400 g mleko skondensowane słodzone
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
  • 3 sztuki jaja
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 10 dag czekolada mleczna
  • Wierzch:
  • 1/2 szklanka śmietana 18 proc
  • 1 łyżka cukier puder
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie brownie
Przygotowujemy spód sernika: masło oraz czekoladę rozpuszczamy. Studzimy. Jajko z cukrem miksujemy, stopniowo wlewając sos czekoladowy. Pod koniec wsypujemy przesianą mąkę. Masę przelewamy na tortownicę, wyrównujemy masę i pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Ser dwukrotnie mielimy, łączymy z serkiem mascarpone, jajkami, mlekiem skondensowanym, ekstraktem z wanilii, mąką ziemniaczaną - całość ucieramy. Masę wlewamy na spód brownie. W 1/2 części szklanki masy serowej mieszamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i przelewamy ją na wierzch masy serowej. Sernik pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 50 minut. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wylewamy na sernik - pieczemy jeszcze około 10 minut. Studzimy. Wierzch posypujemy kakao.
Sernik na spodzie brownie
Z podanych składników przygotowujemy ciasta na spód sernika
Sernik na spodzie brownie
Spód brownie pieczemy około 15 minut w 170 stopniach
Sernik na spodzie brownie
Składniki na masę serową łączymy i ucieramy
Sernik na spodzie brownie
Sernik pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 50 minut.