Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ananasek bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Smaczne i lekkie ciasto z kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami.

Ananasek bez pieczenia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ananasek bez pieczenia

SPÓD:

  • 150 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g daktyli

MASA ANANASOWA:

  • 1 puszka ananasa (340 g)
  • 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 50 g masła

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 szklanka śmietanki 30-36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bezy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ananasek bez pieczenia

ETAP 1:

Ananasek bez pieczenia
Rozdrobnione biszkopty wymieszać z wiórkami kokosowymi i kakao.

Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi.

ETAP 2:

Ananasek bez pieczenia
Zmiksowane daktyle wymieszać z suchą mieszanką.

Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm.

ETAP 3:

Ananasek bez pieczenia
Do gorącego budyniu wrzucić kawałki masła.

Ananasa pokroić w małą kostkę.
Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Ananasek bez pieczenia
Na kremie rozsmarować ubitą kremówkę.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.

RADA: Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.