Sposób przygotowania:
Walentynkowe pączusie z piekarnikaPrzygotowanie rozczynu:
Do miski dodajemy drożdże. Posypujemy 1 łyżką cukru. Rozcieramy łyżką aż drożdże staną się płynne. Wlewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka , dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie razem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce rozczyn na kilkanaście minut aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuszczamy,studzimy. Do przygotowanego rozczynu wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 całe jajka,1/2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie razem. Następnie wlewamy powoli stopione masło i wyrabiamy ciasto ok. 10 min.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy jeszcze raz dokładnie . Następnie wałkujemy na grubość ok 1 cm.
Przygotowanie krążków:
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrywamy 18 krążków. Na każdym krążku ciasta układamy na środku po 1 kulce kakaowo-rumowej.
Formowanie pączków:
Krążki z kulkami kakaowo-rumowymi zlepiamy dokładnie formując kulkę. Wkładamy zlepieniem do spodu do papierowych papilotek na muffinki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 min.
Pieczenie pączków:
Podrośnięte pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie do uzyskania czerwonego koloru.
Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone pączki rozpuszczoną czekoladą. Posypujemy cukrową posypką. Odstawiamy do wyschnięcia czekolady.
SylaUla
Agnieszka Rec