Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Walentynkowe pączusie z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pączusie pieczone w piekarniku nadziene kulkami kakaowo-rumowymi. Ozdobione polewą czekoladową w kolorze czerwonym. Idealne na walentynki.

Walentynkowe pączusie z piekarnika

Składniki:

Walentynkowe pączusie z piekarnika

na ciasto:

  • 45-50 dag mąki do wypieków drożdżowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 17 dag masła
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 18 kulek kakaowo-rumowych
  • 18 papierowych papilotek na muffinki
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego
  • posypka cukrowa w kształcie serduszek

Sposób przygotowania:

Walentynkowe pączusie z piekarnika

Przygotowanie rozczynu:

Walentynkowe pączusie z piekarnika
Drożdże w misce zasypujemy 1 łyżką cukru i rozcieramy dokładnie

Do miski dodajemy drożdże. Posypujemy 1 łyżką cukru. Rozcieramy łyżką aż drożdże staną się płynne. Wlewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka , dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie razem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce rozczyn na kilkanaście minut aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta:

Walentynkowe pączusie z piekarnika
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką

Masło rozpuszczamy,studzimy. Do przygotowanego rozczynu wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 całe jajka,1/2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie razem. Następnie wlewamy powoli stopione masło i wyrabiamy ciasto ok. 10 min.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy jeszcze raz dokładnie . Następnie wałkujemy na grubość ok 1 cm.

Przygotowanie krążków:

Walentynkowe pączusie z piekarnika
Na każdym krążku ciasta układamy po 1 kulce kakaowo-rumowej

Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrywamy 18 krążków. Na każdym krążku ciasta układamy na środku po 1 kulce kakaowo-rumowej.

Formowanie pączków:

Walentynkowe pączusie z piekarnika
Uformowane pączki w papilotach układamy w blaszce do pieczenia

Krążki z kulkami kakaowo-rumowymi zlepiamy dokładnie formując kulkę. Wkładamy zlepieniem do spodu do papierowych papilotek na muffinki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 min.

Pieczenie pączków:

Walentynkowe pączusie z piekarnika
Upieczone pączki wyciągamy z piekarnika i studzimy

Podrośnięte pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie do uzyskania czerwonego koloru.

Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone pączki rozpuszczoną czekoladą. Posypujemy cukrową posypką. Odstawiamy do wyschnięcia czekolady.