Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik na zimno

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Szybkie i łatwe ciasto dla każdego.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 1 kg twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 5 galaretek różnego koloru
  • herbatniki Petit-Bery

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
4 galaretki rozpuścić każdą w niepełnej szklance wody - oczywiście każdą osobno, dodając do każdej 1 łyżkę cukru.1 galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody. Ser zmielić dwukrotnie.Następnie ser i margarynę podzielić na 4 części.Do miski włożyć 1 porcję miękkiej margaryny i sera.Miksować na gładką masę wlewając cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Prostokątną blaszkę wyłożyć herbatnikami i na herbatniki wylać przygotowany ser. Włożyć do lodówki.To samo zrobić kolejno z każdą galaretką. Porcje sera tak szykować aby warstwy się odróżniały np.żółta, czerwona,zielona,pomarańczowa. Wierzch sernika zalać inną galaretką rozpuszczoną w 1/2 l wody.Do galaretki można włożyć owoce np. pokrojone brzoskwinie z puszki. Schłodzić w lodówce aż galaretka stężeje. DO SERNIKA MOŻNA UŻYĆ SERA HOMOGENIZOWANEGO W WIADERECZKU- NIE TRZEBA GO JUŻ MIELIĆ.

Tagi:

ciasto sernik