IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sernik na zimno Ireny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny sernik z truskawkami na zimno - idealny na upalne letnie dni!

Sernik na zimno Ireny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno Ireny

 

  • CIASTO:
  • kruche ciastka kakaowe ( ok.300g)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich mielonych

 

  • MASA SEROWA:
  • 300g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500g sera twarogowego
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 opakowania Żelatyny –fix deserowej
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno Ireny
Ciastka kruszymy drobno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, pod koniec ucierania dodajemy miękką margarynę. Gotowe przekładamy do miseczki z pokruszonymi ciastkami i dodajemy orzechy, oraz kawę i wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę o średnic 24 cm. wykładamy ciastem. ( Ja wyłożyłam spód, oraz boki tworząc fale - czyli zostawiałam między jedną a drugą falą przerwę.) Ciasto schłodzić na czas przygotowania masy serowej. Serek twarogowy, serek homogenizowany oraz cukry waniliowe zmiksować ze sobą. Żelatynę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do serków, a następnie wlać żelatynę i wymieszać. Połowę masy serowej wylać do tortownicy, a następie ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Wykładamy pozostałą masę serową i ponownie układamy plasterki truskawek. Ciasto schładzamy ok 2h w lodówce. Za ten czas przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 300 ml wody i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie polewamy delikatnie ciasto. Ponownie schładzamy ok 2h. Smacznego !!
Sernik na zimno Ireny