p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetyczny Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

 

  • 560 g serek homogenizowany z czekoladą,
  • 25 g margaryna Kasia,
  • 1 szt galaretka ametystowa,
  • 3 łyżki żelatyna,
  • 1/2 kg mrożone jeżyny i borówki

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia. W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę ametystową. Ostudzić. W między czasie owoce podzielić na 2 części, jedną część przełożyć do formy z kominkiem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby wszystko stężał., Drugą część owoców przełożyć na sitko aby sok ściekł. Do miski przełożyć 2 serki homogenizowany, 1 łyżkę żelatyny wymieszać z małą ilością wrzącej wody, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkami, przełożyć do formy i zostawić do stężenia. Zagotować sok z owoców, dodać pozostałe 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie rozpuścić, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Połączyć z pozostałymi 2 serkami i owocami, wyłożyć do formy, wstawić do lodówki. Formę odwrócić, położyć na talerzu, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek.
Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Etap 1
Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Etap 2
Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Etap 3
Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Etap 4