Sposób przygotowania:
Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy
Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia. W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę ametystową. Ostudzić. W między czasie owoce podzielić na 2 części, jedną część przełożyć do formy z kominkiem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby wszystko stężał., Drugą część owoców przełożyć na sitko aby sok ściekł. Do miski przełożyć 2 serki homogenizowany, 1 łyżkę żelatyny wymieszać z małą ilością wrzącej wody, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkami, przełożyć do formy i zostawić do stężenia. Zagotować sok z owoców, dodać pozostałe 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie rozpuścić, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Połączyć z pozostałymi 2 serkami i owocami, wyłożyć do formy, wstawić do lodówki. Formę odwrócić, położyć na talerzu, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek.
Natala1210