Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik na zimno

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Sernik na zimno: Żelatynę rozpuścić w zagotowanym mleku. Galaretki rozpuścić pojedynczo...

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 4 serki homogenizowane (po 20 dag)
  • 2 różne galaretki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • rodzynki
  • owoce
  • okrągłe biszkopty
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki malin lub innych owoców

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno

Żelatynę rozpuścić w zagotowanym mleku. Galaretki rozpuścić pojedynczo.

Na spód blaszki wyłożyć biszkopty.

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z serkami i układać kolejno na blaszce:

- biszkopty na spód

- połowa sera

- biszkopty

- 1 tężejąca galaretka

- reszta sera 

- 2 tężejąca galaretka

Sernik na zimno można urozmaicić owocami - najlepiej malinami - ułożyc je na wierzchu przed wylaniem ostatniej galaretki. Nalezy przy tym pamiętac jednak, że w przypadku anansów oraz kiwi konieczne jest użycie specjalnego rodzaju galaretki, bowiem zwykła się nie zsiądzie.