WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, wilgotne ciasto ucierane na oleju z dodatkiem tartej cukinii, tartego jabłka i z wiśniami, polane polewa czekoladową.

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

 

  • 6 małych jajek
  • 1szkl. cukru
  • 1szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa
  • 1,5 szkl. startej na tarce cukinii
  • 1 jabłko
  • wiśnie ze słoika (kilkanaście sztuk)
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Powoli zmiksować z olejem, a następnie z kremem czekoladowym.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Cukinię obrać, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce. Jeśli puszcza dużo soku to odcisnąć.

Jabłko obrać i zetrzeć jak cukinię. Cukinię i jabłko dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do blaszki 25x25cm. Na wierzchu ułożyć wiśnie.

Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić na kratce. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Posmarować ciasto.

Schłodzić do zastygnięcia polewy i pokroić na kawałki.

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe
Ciasto cukiniowo - jabłkowe polane czekoladą
Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe
Ciasto po wymieszaniu z cukinią i jabłkiem przełożone do blachy
Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe
Starta cukinia i jabłko dodane do ciasta.