Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

sernik na zimno z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszny serniczek na zimno smakuje wyśmienicie nie tylko w ciepłe dni............

sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

sernik na zimno z truskawkami

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 20 dkg truskawek
  • 40 dkg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 torebki galaretki

 

Sposób przygotowania:

sernik na zimno z truskawkami
Przygotuj spód: oddziel żółtka od białek .Żółtka utrzyj z cukrem .

Białka ubij na pianę, dodaj do żółtek.Wymieszaj dodając makę z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia . piecz ok 15 minut w temp 180 stopni

Galaretki przygotuj wg przepisu i odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj twaróg z połową cukru i sokiem z cytryny dodając ubitą śmietanę.

Na garnku z wrzątkiem ustaw miskę, wbij jajka dodając resztę cukru .Ubijaj przez 10 minut . zdejmij z ognia i dalej ubijaj, aż lekko przestygnie. dodaj do twarogu.

Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzątku. Gdy wystygnie dodaj po 2-3 łyżki masy twarogowej, cały czas mieszając.

Na ciasto wyłóż masę twarogową, na niej ułóż truskawki. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2-3 godz.