jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienity sernik z owocami lata

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 60 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • herbatniki- do wyłożenia tortownicy
  • 20 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną śmietankę 30% ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę zalać w garnku mlekiem i delikatnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny. Serek homogenizowany wymieszać stopniowo z żelatyną, dodać bitą smietanę. Przełożyć do tortownicy o srednicy 24 cm wyłożonej herbatnikami. Umyte truskawki ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 4 godziny.