dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Czekoladowy sernik na zimno. Oblany frużeliną z wiśni smakuje przepysznie. Polecam każdemu łasuchowi.

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl kakao
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka czekolady deserowej
  • herbatniki na spód

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy

Pierwszy etap przygotowania:

Sernik czekoladowy
Suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

Do miski wsypujemy kakao, cukier waniliowy i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

Drugi etap przygotowania:

Sernik czekoladowy
Żelatyne rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Żelatynę wsypujemy do szklanki i dodajemy niewielką ilość gorącej wody. Dokładnie mieszamy ab żelatyna dobrze się rozpuściła.

Trzeci etap przygtotowania:

Sernik czekoladowy
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Do suchych składników dodajemy twaróg, rozpuszczone i wystudzone masło i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej herbatnikami. Wyrównujemy. W ciasto wbijamy kawałki czekolady deserowej. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Przed podaniem polewamy frużeliną z wiśni.


Tagi:

sernik ciasto