pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Sernik na zimno z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry sernik, który pomogłem przygotować mojej siostrzenicy na Dzień Babci i Dziadka, dla jej Dziadków. Zrobiła prawie wszystko sama, więc jest dziecinnie prosty.

Sernik na zimno z wiśniami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik na zimno z wiśniami

 

  • wiaderko sera białego 1kg
  • paczka herbatników
  • wiśnie, dowolna ilość
  • 2 galaretki jagodowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z wiśniami
Galaretki przygotować jak podano na opakowaniu. Odłożyć na pole do ostudzenia. 
Wiśnie wydrylować.

Na dnie tortownicy (ok. 28 cm) wyłożyć papier do pieczenia. Na papier ustawić obok siebie herbatniki maczane w odrobienie mleka. Pozostałość mleka jakie zostało zagotować i dodać do tego żelatynę. Dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Do miski dać ser z wiaderka, śmietanę 30%, cukier wanilinowy i cukier puder. 

Na koniec dodać kisiel. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 

Do mleka z żelatyną dać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać, ponownie dodać 2-3 łyżki masy serowej. Po wymieszaniu wlać do miski z masą serową i wymieszać.

Ok. 2/3 masy wyłożyć na herbatniki. Wyłożyć na to 2/3 wiśni. Przyłożyć pozostałością masy i posypać wiśniami, które nam zostały. Zalać lekko tężejącą galaretką. 

Włożyć do lodówki, aż masa i galaretka stężeją. 
Sernik na zimno z wiśniami
Na sam początek przygotować spód ciasta.
Sernik na zimno z wiśniami
Przygotować masę serową i wymieszać z rozpuszczoną w mleku żelatyną
Sernik na zimno z wiśniami
Wyłożyć masę serową na wierzch herbatników.
Sernik na zimno z wiśniami
Odstawić na chwilę do lodówki. Później zalać tężejącą galaretką.
Sernik na zimno z wiśniami
Sernik na zimno z wiśniami- przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste.
Sernik na zimno z wiśniami
Sernik na zimno z wiśniami- przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste.