Sposób przygotowania:
Sernik z rosą.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i jajka. Wszystkie składniki należy posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (powinno być ok. 2-3 cm większe niż blacha, aby można było obłożyć ciastem boki blachy). Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie obłożyć ciastem boki. Białka należy oddzielić od żółtek (żółtka zostaną dodane do masy serowej, a z białek należy ubić pianę). Ser, żółtka, mleko, cukier, olej, cukier waniliowy i budyń należy przełożyć do wysokiego naczynia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę (masa będzie rzadka!). Gotową masę wylać na ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ubić pianę z białek i ¾ szklanki cukru. Po 45 minutach należy wyciągnąć sernik z piekarnika i na gorący ser wyłożyć ubito na sztywno pianę z białek – wyrównać pianę widelcem, tak aby były rowki, w których powstanie rosa. Piec sernik z pianą przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.