Sposób przygotowania:
Sernik nowojorski z nutą czekolady
Przygotowujemy ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy na puch. Następnie małym porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną stale miksując. Następnie dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło i dokładnie miksujemy.Masę serową wylewamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut. Przygotowujemy polewę śmietankową. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder wraz z aromatem i całość mieszamy do całkowitego połączenia, aby nie było grudek.Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy.
zbysiowa
marietta
Konczi