Sposób przygotowania:
Sernik PAWI OGON
Mąkę posiekaj z margaryną , dodaj 5 żółtek , cukier , proszek do pieczenia i śmietanę . Zagnieć ciasto . Będzie miało luzną konsystencję . Ubij 2 białka . Mak wymieszaj z pianą i zapachem . Ciasto podziel na 5 części , jedna część większa od reszty , to będzie spód ciasta .
Tą częścią wyłóż blaszkę , posmaruj powidłami . Ja użyłam jabłek prażonych . Resztę części rozwałkuj , tak aby były wielkości blachy do pieczenia , rozsmaruj na nich mak i zwiń w rolady . Połóż je obok siebie wzdłuż blachy . Ostrożnie , bo ciasto jest dosyć rzadkie . Robimy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka , białka ubijamy . Do sera dodajemy budyń i pianę z białek . Masę delikatnie mieszamy . Wylewamy na rolady .
Ciasto pieczemy w 180 stopniach C około 1 godzinę .
Tą częścią wyłóż blaszkę , posmaruj powidłami . Ja użyłam jabłek prażonych . Resztę części rozwałkuj , tak aby były wielkości blachy do pieczenia , rozsmaruj na nich mak i zwiń w rolady . Połóż je obok siebie wzdłuż blachy . Ostrożnie , bo ciasto jest dosyć rzadkie . Robimy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka , białka ubijamy . Do sera dodajemy budyń i pianę z białek . Masę delikatnie mieszamy . Wylewamy na rolady .
Ciasto pieczemy w 180 stopniach C około 1 godzinę .