Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne bardzo wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Poszczególne warstwy nakładane na upieczony biszkopt.

Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone

biszkopt

masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 20 g sereka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone
Biszkopt.

Oddzielić białka od żółtek i bić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wciąż ubijając dodawać stopiniowo cukier i zółtka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.

Masa jabłkowa.

Jabłka umyć, obrać, pkroić i smazyć najpierw same, a potem z dodatkiem cukru i cynamonu. Pod koniec mażenia dodać galaretkę. Wymieszać i ostudzić, Wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

Masa śmietanowa.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Na konću stopniowo dodawać serek mascarpone. Wylożyć na warstwę jabłkową,

Roztopić czekoladę i polać wierzch ciasta.
Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone
Upieczony biszkopt do przełożenia jabłkami i śmietaną
Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone
Uprażone jabłka wyłożone na upieczonym biszkopcie
Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone
Kremówka z mascarpone wyłożona na warstwie jabłkowej
Jabłecznik z bitą śmietaną i mascarpone
Wierzch ciasta polany roztopioną czekoladą