Sposób przygotowania:
Sernik z białą czekoladą i jagodami
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i miękkie masło, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, lekko posypać po wierzchu mąką, równomiernie wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę.
Na noc wstawić do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę.
Na noc wstawić do lodówki.
SylaUla