dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z białą czekoladą i jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kremowy sernik z białą czekoladą. Zrobiłam go zakończenie sezonu jagodowego choć mam jeszcze na nie pomysły.

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Składniki:

Sernik z białą czekoladą i jagodami

ciasto

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (90 g)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła

masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą i jagodami
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i miękkie masło, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, lekko posypać po wierzchu mąką, równomiernie wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę.

Na noc wstawić do lodówki.