Sposób przygotowania:
Sernik pistacjowy
1. Tortownicę-spód z zewnętrznej strony wyłóż szczelnie dwukrotnie bądź trzykrotnie folią aluminiową.
2. Orzechy obierz i zmiksuj na bardzo drobno
3. Ser wrzuć do robota kuchennego z nożem, dodaj dwie łyżki mleka i miksuj ok 1 minuty
4. Ser przełóż do miski dodaj cukier, oraz mleko i miksuj za pomocą miksera ok 2 minut. Stopniowo dodawaj żółtka cały czas miskując
5. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Z masy serowej odłóż ok 1/3.
6. Do 2/3 masy serowej dodaj pistację i mąkę i wymieszaj
7. Do tortownicy wylej masę serową - pistacjową. Tortownicę włóż do większego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Do dużego naczynia wlej wody do 1/2 wysokości tortownicy i piecz 15 minut
8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie przestudź i dodaj do pozostałej 1/3 masy serowej.
9. Masę serową - czekoladową wylej na podpieczoną już masę serową - pistacjową i piecz jeszcze przez 65 minut
10. Wyciągnij naczynia z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180. Z tortownicy ściągnij folię aluminiową i wstaw do piekarnika na jeszcze 10 minut
2. Orzechy obierz i zmiksuj na bardzo drobno
3. Ser wrzuć do robota kuchennego z nożem, dodaj dwie łyżki mleka i miksuj ok 1 minuty
4. Ser przełóż do miski dodaj cukier, oraz mleko i miksuj za pomocą miksera ok 2 minut. Stopniowo dodawaj żółtka cały czas miskując
5. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Z masy serowej odłóż ok 1/3.
6. Do 2/3 masy serowej dodaj pistację i mąkę i wymieszaj
7. Do tortownicy wylej masę serową - pistacjową. Tortownicę włóż do większego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Do dużego naczynia wlej wody do 1/2 wysokości tortownicy i piecz 15 minut
8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie przestudź i dodaj do pozostałej 1/3 masy serowej.
9. Masę serową - czekoladową wylej na podpieczoną już masę serową - pistacjową i piecz jeszcze przez 65 minut
10. Wyciągnij naczynia z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180. Z tortownicy ściągnij folię aluminiową i wstaw do piekarnika na jeszcze 10 minut