haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 426]

Sernik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i prosty sernik, który można upiec na każda okazję. Takie ciasto podane do kawy z pewnością zasmakuję każdemu!

Sernik na kruchym cieście Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik na kruchym cieście

Na tarte ciasto

  • 25 dkg miękkiego masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl maki tortowej
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Na masę serową

  • 15 dkg masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (na 1/2 l mleka)

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście
1. Z mąki, masła, jaj, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie kule i wkładamy do zamrażalnika.

2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem i dodajemy żółtka. Stopniowo do ucieranej masy dodajemy ser i budynie i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

3. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki delikatnie mieszamy białka z ciastem (białka dodajemy do ciasta, a nie odwrotnie!)

4. Wyciągamy z zamrażalnika jedna z kuli i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach i tak uzyskanymi wiórkami pokrywamy dno dwóch małych tortownic o średnicy 19 cm lub blaszki 24x35 cm.

5. Na spód wylewamy masę serową, następnie ścieramy drugą kulę z zamrażalnika na wierzch.

6. Pieczemy 70 minut na złoty kolor (czas zależy od piekarnika i sera jaki użyliśmy - może być nawet dłużej) w temp. 170 stopni.

7. Zostawiamy na co najmniej 8 godzin (na noc), po czym posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Sernik pod tartą pierzynką
Najpierw ugniatamy ciasto na spód z mąki jajek i cukru.
Sernik pod tartą pierzynką
Cisato dzielimy na dwie lub cztery kule i wkladamy do zamrażalnika.
Sernik pod tartą pierzynką
Masło miksujemy z cukrem i żółtkami i dodajemy ser.
Sernik pod tartą pierzynką
Połowę ciasta z zamrażalnika ścieramy i układamy na dno.
Sernik pod tartą pierzynką
Na starte ciasto wylewamy masę serową.
Sernik pod tartą pierzynką
Pieczemy w piekarniku ponad godzinę.