Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym cieście
1. Z mąki, masła, jaj, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie kule i wkładamy do zamrażalnika.
2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem i dodajemy żółtka. Stopniowo do ucieranej masy dodajemy ser i budynie i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki delikatnie mieszamy białka z ciastem (białka dodajemy do ciasta, a nie odwrotnie!)
4. Wyciągamy z zamrażalnika jedna z kuli i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach i tak uzyskanymi wiórkami pokrywamy dno dwóch małych tortownic o średnicy 19 cm lub blaszki 24x35 cm.
5. Na spód wylewamy masę serową, następnie ścieramy drugą kulę z zamrażalnika na wierzch.
6. Pieczemy 70 minut na złoty kolor (czas zależy od piekarnika i sera jaki użyliśmy - może być nawet dłużej) w temp. 170 stopni.
7. Zostawiamy na co najmniej 8 godzin (na noc), po czym posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem i dodajemy żółtka. Stopniowo do ucieranej masy dodajemy ser i budynie i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki delikatnie mieszamy białka z ciastem (białka dodajemy do ciasta, a nie odwrotnie!)
4. Wyciągamy z zamrażalnika jedna z kuli i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach i tak uzyskanymi wiórkami pokrywamy dno dwóch małych tortownic o średnicy 19 cm lub blaszki 24x35 cm.
5. Na spód wylewamy masę serową, następnie ścieramy drugą kulę z zamrażalnika na wierzch.
6. Pieczemy 70 minut na złoty kolor (czas zależy od piekarnika i sera jaki użyliśmy - może być nawet dłużej) w temp. 170 stopni.
7. Zostawiamy na co najmniej 8 godzin (na noc), po czym posypujemy cukrem pudrem i gotowe.