Sposób przygotowania:
Sernik zebraETAP 1:
Miękkie masło, cukier, aromat waniliowy, żółtka utrzeć mikserem na "kogel-mogel".
ETAP 2:
Twaróg półtłusty zmielony w maszynce do mięsa na drobnym sitku dodać do masy jajecznej, wsypać budyń, wlać śmietanę i mikserem połączyć dobrze składniki.
ETAP 3:
Do masy twarogowej dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mikserem na mniejszych obrotach wymieszać wszystko na dość gęstą masę serową.
ETAP 4:
Masę podzielić na części, do jednej wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać wszystko.
ETAP 5:
Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na dno formy nakładać łyżką na przemian masę jasną i ciemną.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 150 C piec z 10 minut, zostawić odchylone drzwi piekarnika na 30 minut, formę wyjąc i wystudzić najlepiej całą noc,
ETAP 7:
Sernik wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia.
ETAP 8:
Przed podaniem sernik posypać pudrem cukrem.